Historie
Klubbens historie 1892 – 1919
1892: KIF (KFF) stiftes
12 unge løbs- og gangsports-entusiaster danner Danmarks første atletikforening, navnet er Københavns Fodsports-Forening. I 1914 ændret til Københavns Idræts Forening (KIF).
1896: Fortunløbet indstiftes
Blev en 42-årig tradition afholdt tredje søndag i marts. Gennem mange år den mest kendte atletikbegivenhed i Danmark. Som tilskuer sås ofte Kong Christian d. X til hest – et velkendt billede i tiden.
1899: Ungdomsafdelingen startes
Oprindelig kaldet Ungdomsskolen. Begyndte med 10 “elever”, men var efter et halvt år oppe på 50 elever – har siden da været tilholdssted for tusindvis af københavnsk ungdom og er uforandret et vitalt element i foreningens virksomhed.
1912: Østerbro Stadion indvies
Efter års interimistiske tilholdssteder på skoler, eksercerpladser, i Fælledparken m.m. får KIF endelig regelmæssige trænings- og konkurrenceforhold på landets første atletikstadion – stadig foreningens daglige hovedkvarter.
1915: Eget medlemsblad
Før medlemsbladets tid blev klubmeddelelser givet gennem de da eksisterende “sportsblade”.
Klubbens historie 1920 – 1939
1920: Olympisk sølv
Ved OL i Antwerpen bliver Henry Petersen nr. 2 i stangspring og opnår derved den bedste danske atletikplacering i legenes historie, endnu uovertruffet i 1998.
1921: Idrætsmærkeafdelingen oprettes
Samme år som Idrætsmærket blev indstiftet var KIF med i arbejdet for dette duelighedstegn. KIF har gennem årene været blandt de førende foreninger med hensyn til antallet af opnåede idrætsmærker. Afdelingen har udviklet sig til vor nuværende Motions- og Idrætsmærke afdeling.
1925: Dameafdelingen oprettes
Samme år som Idrætsmærket blev indstiftet var KIF med i arbejdet for dette duelighedstegn. KIF har gennem årene været blandt de førende foreninger med hensyn til antallet af opnåede idrætsmærker. Afdelingen har udviklet sig til vor nuværende Motions- og Idrætsmærke afdeling.
1926: Skyttelauget oprettes
Stadig en livskraftig afdeling. Har gennem tiderne haft stor betydning som samlingssted for mange medlemmer.
1939-1960: KIF starter afdelinger i andre bydele
I takt med at nye stadionanlæg blev anlagt i Valby, Gentofte og Sundby forsøgte KIF sig med lokalafdelinger. Bedst klarede Amager afdelingen sig med en levetid på ca. 20 år og tilkomst af flere topfolk, Gunnar Nielsen ikke at forglemme.
1940-60erne: Ski- og Orienteringsafdelingen blomstrede
Da disse idrætsgrene fik indpas i landet, var KIF med fra starten. Afdelingen var meget resultatrig, alene 30 DM i holdorientering for herrer taler for sig selv.
Klubbens historie 1940 – 1959
1942: 50 års jubilæumsstævne
Indtil da det største danske atletikarrangement, overværet af bl.a. det danske kongepar. Tilskuertallet for 2-dages stævnet lå omkring 12 000.
1944: Skovhytten etableres
Dels gennem økonomisk støtte fra en del ældre KIFere og dels ved især håndværksmæssig indsats fra de aktive idrætsudøvere blev dette en skelsættende begivenhed for klubbevidstheden og sammenholdet i foreningen. Siden da et yndet tilholdssted for KIFere i alle aldre.
1946: Europamesterskab
Ved de første europamesterskaber efter 2. verdenskrig, afholdt i Oslo, var der KIF’ere med i 6 finaler. Niels Holst-Sørensen, et af dansk atletiks største navne gennem tiderne, fik her et internationalt gennembrud med mesterskab på 400 m og andenplads på 800 m.
1949-1956: Mandlig verdensrekord løber
Udgået fra Ungdomsafdelingen, trænet af legendariske Joakim Rasmussen, bliver Gunnar Nielsen Danmarks hidtil største løbernavn i rekordmæssig henseende, ved som eneste indfødte dansker at have sat 2 officielle VR. Det var på på 880 yards med 1.48.6, sat i København i 1954 og på 1500 med 3.40.8 sat i Oslo i 1955. Gunnar´s navn i denne tidsperiode var stærkt medvirkende til at der kunne afholdes atletikstævner med tilskuertal i “fodbold-klasse”, et eksempel: Efter at Gunnar ved OL 1952 i Helsingfors var blevet nr. 4 på 800 m i samme tid som bronzevinderen, deltog Gunnar i KIF’s 60 års jubilæums stævne, tilskuertal 6000, hvilket dengang betød et næsten fyldt Stadion, og for første gang med elbelysning. På 1.000 meter vandt svenskeren Olle Åberg, der dog måtte sætte ny VR for at besejre Gunnar, tidsforskellen var 0,5 sekund.
1959: Danmarksturnering for mænd indstiftes
KIF er fra begyndelsen med i den øverste række og bliver i 1960 og 1961 danske holdmestre, delvis anført af Richard Larsen.
Klubbens historie 1960 – 1979
1966: Danmarksturnering for kvinder indstiftes
Også her er KIF fra starten med i den øverste række. I 1969 oppnår holdet en andenplads, den hidtil bedste placering – holdet ledet av Jette Schmidt.
1969: Eremitageløbet indstiftes
Et pionerprojekt for bredde idrætten. Med en næsten genial vision og forståelse for tidens voksende motionsinteresse blev dette løb indledningen til en ny epoke. R egnes stadig som landets største arrangement indenfor genren. Initiativtagerne Peter Schnohr og Richard Larsen er stadig hovedpersonerne bag arrangementet.
1972-1978: Kvindelig verdensrekord løber
Loa Olafsson er et unikt navn i dansk atletiks historie. Udgået fra KIF’s Ungdomsafdeling satte Loa allerede som 19-årig i 1977 sin første VR på 10.000 m. Året efter blev det til VR både på 5.000 m og 10.000 m. Alle 3 VR er uofficielle, forklaringen er, at dels blev officielle VR for kvinder først godkendt for disse distancer i 1981 og dels blev resultaterne opnået i en mixed konkurrence, dvs. med deltagelse af både mænd og kvinder. Tiderne 15.08.8 og 31.45.4 var bedre end de første godkendte VR – og er endnu i dag ikke overgået af nogen dansk løber.
1973: KIF splittes
På et DAF’s delegeretmøde stillede KIFs daværende formand for atletikafdelingen, Niels-Christian Bendixen, et resolutionsforslag, som henstillede til DAF’s bestyrelse, at man indstillede det idrætslige samarbejde med den sydafrikanske republik, som følge af deres love om raceadskillelse. F orslaget kom imidlertid til at stå for egen regning, da KIFs hovedbestyrelse var enige om at han havde overskredet sine beføjelser som atletikafdelings formand. Selve Sydafrika problematikken delte klubben i to lejre, hvor hovedbestyrelsen var af den opfattelse, at man ikke skulle blande sport og politik sammen. Der fulgte tre generalforsamlinger, hvor den sidste resulterede i et formandsvalg af Knud Basballe med tre stemmers flertal. Dette resultat fik atletikafdelingens tilstedeværende medlemmer til at forlade generalforsamlingen i protest. Den 31 maj meldte størstedelen af atletikafdelingen sig ud af KIF, og ind i den (som følge deraf) nystiftede forening, AK73.
Klubbens historie 1980 – 1999
1980: Holdmesterskaber
Perioden var præget af stor bredde indenfor eliten af mellem- og langdistanceløbere, og bragte mange DM i stafet- og holdkonkurrencer i hus.
1988: London Marathon
I kamp med verdenseliten hjemførte Henrik Jørgensen sejren i den fremragende tid 2.10.20.
1992: 100 års jubilæums stævne
Det hidtil største og mest succesrige atletikstævne på dansk grund. Der deltog talrige verdens- og olympiske mestre- og rekordholdere. Østerbro Stadion var fyldt til bristepunktet, mere end 12 000 overværede begivenhederne. Stævnet var sponseret af Finn Simonsen.
1992: Mændene tilbage i elitedivisionen
E fter mange års fravær (siden bruddet i 1973) vender KIFs mænd tilbage til elitedivisionen efter sejr i oprykningskampen på Frederiksberg. Wilson Kipketer sætter klubrekord på 400 meter ved samme lejlighed.
1997: Kvinderne tilbage i elitedivisionen
5 år efter mændenes oprykning gør kvinderne dem følgeskab ved at vinde oprykningskampen på Rønne Stadion.
1998: Mænd og kvinder i DT-finalen
Efter flotte holdindsatser i de indledende runder, kvalificerer både KIFs mænd og kvinder sig til DT-finalen i Odense.
1999: Bronzemedaljer
Efter en meget spændende kamp mod Esbjerg lykkedes det KIFs herrer at erobre bronzemedaljer i DT-finalen for hold, den bedste placering i 32 år. Holdleder Søren Mordhorst blev hyldet med en tur i vandgraven. D et lykkedes ikke kvinderne at kvalificere sig til finalen, trods to indledende tredjepladser. Det blev til to danske mesterskaber til KIF i 1999, Anders Black i 10-kamp og Michael Knudsen i vægtkast.
Klubbens historie 2000 –
2000: Dramatisk DT-finale
Igen blev DT-finalen et drama uden lige, men denne gang var KIFs herrer ikke tilsmilet af heldet, da det på den afsluttende 4*400 meter stafet blev afgjort, at Ålborg vandt bronzemedaljer foran KIF, trods samme pointtal. K IF fik ingen danske seniormestre, men tog både sølv- og bronzemedaljer ved Lille og Store DM. År 2000 blev opstarten af et nyt motionsløb for kvinder, Feminaløbet, som med Femina som medarrangør havde 930 kvinder til start.
2001: Ungdommens år
For første gang i 9 år lykkedes det ikke mændene at kvalificere sig til årets DT-finale efter en spændende dyst med Bagsværd og Trongården. Til gengæld havde de 14-15 årige stor succes og kunne efter en tæt kamp med Aabenraa lade sig hylde som danske holdmestre. Ved ungdoms DM tog de sig yderligere for af retterne, da både Nicklas Rath, Mikkel Klejnstrup og Jon T. Nielsen vandt et mesterskab hver. Hos pigerne vandt Maj Ibsen et dansk mesterskab på 300 meter hæk. I seniorrækken blev 2001 et flot år for Michael Johansen. Dansk mester i kuglestød indendørs, sølv ved Store DM, og bronze i diskoskast. I kvalifikationsmatcherne til elitedivisionen placeredes både herreholdet og kvindeholdet på 2. pladsen, og bevarede dermed sin plads i den øverste række.
2002: Et godt år
Efter med besvær at have kvalificeret sig til DT-finalen, mødte KIF’s herrer op på Århus Stadion som outsidere til bronzemedaljen. Umiddelbart var det forventet at Hvidovre og Ålborg skulle kæmpe om den, men KIF ville det anderledes, og efter endnu en tæt afgørelse, lykkedes det med 1 point at slå Hvidovre og erobre medaljen. Mads Bangsø var den store overraskelse, da han ved samme lejlighed løb 21.72 sekunder på 200 meter og slettede den over 30 år gamle klubrekord. Kvinderne rykkede desværre ned i 1. division. Mette Overgaard tog sig af KIF’s eneste danske mesterskab med sejren i kuglestød indendørs og resultatet 13,52 meter. Udendørs blev det til sølv i samme disciplin. Michael Johansen tog, akkurat som sidste år, sølv og bronze ved DM i diskoskast og kuglestød, dog med omvendt fortegn i forhold til 2001. Feminaløbet blev en stor succes. 4200 tilmeldte løbere var en markant forøgelse, og afviklingen af løbet var rigtig god.
2019: Dansk rekord på 100 m
Et stort antal KIF atleter har gennem årene sat danske rekorder. 2019 blev året hvor KIF’s Astrid Glenner-Frandsen slettede den hidtidige danske 100 m rekord, der blev sat af Dorthe A. Rasmussen i 1983, da hun løb i tiden 11,42 sek. Astrid satte den nye danske rekord i det indledende heat ved SkaraRacet i Sverige, da hun løb i tiden 11,39 sek.
2020: Et corona år
Inden coronaepidemien satte en stopper for mange aktiviteter, nåede man lige akkurat at afholde danske indendørs mesterskaber. Mikkel Ringsted kastede sig med stor succes ud i 7-kampen, hvor han vandt bronze. Astrid Glenner-Frandsen blev dansk mester på både 60 m og 200 m, ligesom Jannick Bagge blev dansk mester i trespring. Christoffer Åndahl vandt bronze i højdespring.
Ved de danske udendørsmesterskaber blev det til KIF dobbeltsejr i trespring. Jannick Bagge blev således dansk mester foran Mikkel Ringsted. Katrine Holten Winther vandt sølv i kvindernes trespring og Emanuel Hammann kastede sig til sølv i hammerkast.
KIF’s tre motionsløb – Eremitageløbet, Friløbet og Feminaløbet – måtte desværre aflyses på grund af corona.
2021: Fire KIF’ere blandt Danmarks 125 største sportsnavne
I anledning af DIF’s 125 års jubilæum offentliggjorde DIF deres bud på de 125 største danske sportsnavne siden grundlæggelsen i 1896. Heriblandt var hele 4 KIF’ere: Gunnar Nielsen, Holger Nielsen, Niels Holst Sørensen og Wilson Kipketer. Sidstnævnte blev som den eneste atletikudøver udpeget som værende blandt de største otte sportsnavne siden DAF’s grundlæggelse i 1896.
DM indendørs blev en anderledes oplevelse pga. coronarestriktioner. Mesterskabet blev således fordelt over tre byer; Randers, Odense og Aarhus med et begrænset antal deltagere og uden tilskuere. Annette Juma Nielsen blev dansk mester i længdespring og sikrede sig bronze i trespring lige efter Katrine Holten Winther, der vandt sølv. Mikkel Ringsted vandt sølv i stangspring og bronze i trespring. Endelig vandt Louise Jørgensen bronze på 800 m.
Ved de danske udendørs mesterskaber blev Annette Juma Nielsen dansk mester i længdespring. Louise Jørgensen vandt sølv på 800 m, Christoffer Åndahl vandt bronze i højdespring og Kathrine Holten Winther vandt bronze i trespring med længden 12,51 m, hvilket også er dansk veteranrekord i aldersgruppen 30-34 år.
Ved DM for hold vandt KIF’s kvinder bronze i holdkampen, ligesom de vandt bronze på både 4×100 m stafet og på 4×400 m stafet. Herrerne sluttede holdkampen på en 8.-plads.
I kapgang vandt Asbjørn Birkelund danske mesterskaber på distancerne 20 km og 10.000 m. Træner Klaus Nygård Jensen blev dansk mester på 30 km. Hos kvinderne vandt Nadja Jin Storm kvindernes 5000 m.
Ved årets generalforsamling afsluttede Thomas Ringsted sin formandsperiode og overlod posten til Torben Laursen.
2022: Nyt klubtøj
I løbet af året blev KIF’s nye klubtøj til seniorer samt til ungdom præsenteret. Det betød samtidigt, at tøjmærket blev skiftet fra Puma til Craft.
Ved indendørs DM i Skive vandt Mikkel Ringsted, Annette Juma Nielsen, Christoffer Åndahl og Louise Jørgensen alle sølv i henholdsvis stangspring, længdespring, højdespring og 800 m. Det blev desuden til en bronzemedalje på 4 x 200 m stafet.
Med afholdelse af flere end 180 danmarksmesterskaber i 52 sportsgrene var der lagt op til store sportslige oplevelser, da DM-ugen fik sin debut i Aalborg fra den 23.-26. juni. På Honnørkajen var der et specialbygget anlæg for længdespringerne, hvor KIF’erne Annette Juma Nielsen og Mathilde Zeuthen Pedersen vandt henholdsvis sølv og bronze. Louise Jørgensen vandt endnu engang medalje ved danske mesterskaber, da hun vandt sølv på 800. På 100 m sprint vandt KIF’s 21-årige talent Line Holm Jensen bronze. I kapgang blev Asbjørn Birkelund dansk mester på 5000 m efterfulgt af Klaus Nygaard Jensen på 2. pladsen.
Ved DM for hold vandt KIF’s kvinder bronze i holdkampen og sølv i 4×100 m stafet. Herrerne sluttede på en delt 6.-plads.